schaduw

We hebben deze afgelopen tijd al van de eerste zonnestralen mogen genieten. De eerste bloemen staan in bloei, de blaadjes komen aan de bomen. Maar maart is ook afgesloten met stevige wind waardoor vele takken of misschien zelfs wel bomen zijn omgewaaid. Ook het rooien van bomen of het verwijderen van afgewaaide takken behoort tot onze werkzaamheden. April doet dan wel wat hij wil, maar reden genoeg om de tuin alvast voorjaarsklaar te maken.

bloemetjes buiten zetten in de tuin

Nu weer lekker de tuin in!

Waar kunt u nu aan denken en wat moet u nog even laten, omdat het best nog kan vriezen? Het zou toch zonde zijn als die nieuwe plantjes het door de vorst niet redden?

  • Dek planten ’s nachts nog even af die nog niet tegen de vorst kunnen, dit tot ijsheiligen (11 mei) Daarna breekt een periode tot een meer zomers karakter aan en zal de kans op vorst niet groot meer zijn. Dan is het de juiste tijd om zomergoed te planten.
  • Viooltjes en primula’s zijn prima lentebloeiers en kunnen tegen wat vorst. Vergeet ze echter geen water te geven bij droog weer.
  • Het gras kan al best een keer gemaaid worden, maar zet de messen de eerste keer niet te laag. Daarna kunt u uw gras al verticuteren en bemesten.
  • Gaat u een nieuw gazon aanleggen of het oude vervangen, denk dan voor het aanleggen alvast na over de besproeing van het gazon. Wilt u een automatisch sproeisysteem, dan moet dat alvorens de aanleg van het gazon aangelegd worden. Voor meer info informeert u gerust!
  • Tijd om nieuwe tuinplannen te maken zoals een nieuw terras, vijver, waterpartij, van houten veranda tot een buitenkeuken met terrasverwarming zodat u ook ’s avonds nog kunt gaan genieten van het mooie buiten leven.
  • Algen hebben de afgelopen periode goed de kans gehad om te groeien, dus het afspuiten van het terras zal geen overbodige luxe zijn.
  • Ook de vijver kan weer schoongemaakt worden en de pomp kan weer aangezet worden. Daarna kunnen de tuinmeubels weer op hun plaats gezet worden. Houten tuinmeubels indien nodig weer voorzien van een lakje verf en u kunt al heel gauw van het voorjaarszonnetje in uw eigen tuin genieten.

bloemen in de tuin

Snoeien en bemesten van de tuin

De belangrijkste snoeiwerkzaamheden na de vorst zijn het terugsnoeien van rozen, vlinderstruik en de (pluim) hortensia. Ook de groenblijvende hagen kunnen gesnoeid worden. Om groei en bloei te stimuleren is het in het voorjaar van belang om te gaan bemesten. Uiteraard moet dit in de loop van het jaar wel bijgehouden worden. Je kunt werken met organische mest of kunstmest. Ook een moestuin kan in het begin van het voorjaar weer volgezet worden. Bemest de grond 1 week voor het zaaien.

Indien u niet zelf aan de slag kunt of wilt: Maak alvast een afspraak om uw tuin voorjaarsklaar te laten maken door ons!

 

contact-tuinontwerp

open haard haardhout te koop

Geen groene vingers?