schaduw

Wie is de mol? En hoe vang ik mollen?Vele Nederlanders hebben wekenlang gespeculeerd over Wie is de Mol? Vanavond volgt de ontknoping. Is het Sofie of toch Susan? Als tuinliefhebbers hebben we ook iets met mollen, maar dan vragen ons af: Waar is de Mol? Een nachtmerrie van een tuinliefhebber is een mol die je hele tuin omploegt!

Een mol heeft ook voordelen

Het zwarte zoogdiertje heeft echter wel een positief effect als het gaat om het luchtig maken van de bodem, drainage van graszoden en het verwijdert schadelijke insecten uit de bodem. Alleen wordt het diertje meestal niet als positief ervaren als we zien dat het door het ondergrondse gangenstelsel van je mooie egale groene grasmat verandert in een hobbelige grasmat met grote zandhopen. Er zijn echter wel manieren om een mol uit je tuin te jagen. Het liefst doen we dat op de minst schadelijke manier voor mens en dier. We weten dat bij de mol de reuk en het gehoor sterk ontwikkeld is, dus daar kunnen we dan het beste op in spelen.

Tips om mollen te verjagen op een natuurlijke manier

Je kunt mollen verjagen op ecologische wijze met carbid! Mollen-carbid is een natuurproduct en dus niet schadelijk voor uw tuin. Mollen-carbid heeft een extra hoge penetrante geurafgifte (acetyleengas) om mollen te bestrijden. Een mol heeft een sterke reukzin en een hekel aan deze "stank". De mol zal hierdoor diep de grond in vluchten en zoeken naar een nieuw territorium. Dezelfde mol komt dus niet meer terug in uw tuin. Daarnaast blijven ook andere mollen enkele maanden weg, omdat deze niet het territorium van een andere mol in de tuin betreden.

Belanting planten die een geur afscheiden die mollen niet prettig vinden, waardoor ze ook weer vluchten. Bijvoorbeeld:

  • Keizerskronen (de bloembollen verspreiden een bepaalde stank)
  • Kruisbladwolfsmelk (de wortels geven een nare geur af). Let op deze plant is wel giftig.

Mollen bestrijden met patronen (zwavel rookbommen) of mollenklemmen

Een andere manier van mollen bestrijden zijn mollen patronen. De mollen gangen moeten goed afgesloten zijn. De rook verspreidt zich in de gangen en doet de mol verjagen. En mocht dit alles de mol niet doen verjagen zijn er altijd nog de welbekende mollenklemmen die in de gang geplaatst wordt. Echter moet je die wel elke dag controleren en regelmatig verplaatsen!

Succes met mollen vangen en veel plezier met de finale uitzending van Wie is de Mol.

contact-tuinontwerp

open haard haardhout te koop

Geen groene vingers?